פטיפון מומלץ: כל שצריך לדעת כדי להאזין לתקליטים באיכות גבוהה

פטיפון מומלץ

במאמר זה נציע קווים מנחים אודות בחירת פטיפון מומלץ עבורכם והשגת איכות הצליל הטובה ביותר לתקציב, בין אם ברצונכם לקנות את הפטיפון הראשון שלכם או שאתם עומדים בפני שדרוג פטיפון קיים. בנוסף, נפרט מעט על חלקים שונים של הפטיפון שמומלץ להכיר והשפעת יתר הרכיבים של המערכת אליה הוא מחובר.

מה זה פטיפון?

הפטיפון (Turntable) מיוצר ממגוון חומרים: עץ, פלסטיק, שיש, גומי, וניתן אפילו לומר שחומרים ממש אקזוטיים שלא קשורים לעולם האודיו יכולים לצוץ מדי פעם ולא באמת יפתיעו חובבי פטיפונים יוקרתיים, שלא מתפשרים על איכות צליל.

המשותף לפטיפונים בכל קבוצת מחיר הוא הרעיון הפשוט בהפעלתם. בהפעלת פטיפון נדרש משטח עגול ויציב המסתובב במהירויות קבועות ומחט העוברת בחריצי התקליט והרעד שלה יוצר תנודות חשמל שמתורגמות לאחר מכן לצליל דרך הרמקולים.

נתחיל בכמה מושגי יסוד המשותפים לכל הרמות וקבוצות המחיר בשוק הפטיפונים:

Platter

המשטח העגול עליו נניח את התקליט. בדרך כלל יפריד בין התקליט לפלאטר משטח העשוי מחומרים שונים לפי סוג הפטיפון והשימוש בו.

מנוע Direct/Belt Drive

  • Belt Drive – סיבוב התקליט בעזרת גומיה המעבירה את תנועת המנוע.
  • Direct Drive – סיבוב ישיר של המשטח עליו מונח התקליט על ידי המנוע. צורת עבודה המאפשר דיוק רב יותר ואפשרות כיוונון מהירות. פטיפונים Direct Drive הם הסוג המומלץ לשימוש של DJ.

מהירות נגינה

המהירויות הנפוצות ביותר לסיבוב ה-Platter של פטיפונים כיום הינן 33.3 ו-44 סיבובים לדקה (נקרא גםRound-Per-Minute או RPM). במכשירים ישנים יותר, ישנה גם אפשרות לסיבוב של 78 RPM.

זרוע הפטיפון (Tonearm)

הזרוע המסתובבת שבסופה המחט שרצה על התקליט. עשויה בדרך כלל מחומרים חזקים, קלי משקל ובעלי כושר הולכה של הרעידות המגיעות מהמחט ליציאות האודיו של הפטיפון בדרכן למגבר.

מחט (Cartridge)

מכלול של מגנט ומתכת המתרגם את רעד המחט על התקליט לצליל. ניתן למצוא בשוק מגוון רחב של מחטים בשני סוגים עיקריים: Moving Magnetic הפשוטה ו-Moving Coil האיכותית יותר.

בסיס הפטיפון (Plinth)

המארז או המעמד המספק את היציבות הנדרשת לפעולה תקינה של הפטיפון. עשוי בדרך כלל מחומרים נטולי הדהוד, על מנת למנוע מעבר של הויברציות הנוצרות בזרוע. בקבוצות מחיר גבוהות מאד ניתן למצוא גם פטיפונים נטולי בסיס “מסורתי” המעניקים פרשנות חדשה ומסקרנת לעתיד ההנדסי של מכשירי הפטיפון.

רגליים (Feet)

המפרידות בין הפטיפון למשטח שעליו הוא מונח. נועדו לבודד רעידות בסביבת הפטיפון שעלולות להיווצר על ידי רמקולים או סאב וופרים עוצמתיים, שעלולים להקפיץ את המחט במהלך הנגינה.

קדם-מגבר (Preamp)

יחידת הגברה המתמירה את עוצמת הצליל הנובע מתנודות המחט לעוצמה הניתנת להגברה במערכת הסטריאו.

יציאת USB

פטיפונים עם שקע USB הפכו למוצר מבוקש בעשר השנים האחרונות. הם מאפשרים חיבור של הפטיפון ישירות למחשב, שם ניתן להקליט אותו בפורמט דיגיטלי.

עם הביקוש של הפטיפונים הללו עלה גם ההיצע, כאשר דגמים בנקודות מחיר שונות מעניקים איכויות שונות בתחום ההמרה מתנודות המחט למידע.

בנוסף, ניתן למצוא דגמי פטיפון המאפשרים חיבור למערכת הגברה או למכשירים דיגיטליים אחרים באמצעות Bluetooth או דרך רשת אינטרנט אלחוטית ביתית.

איך לבחור פטיפון?

סוג החומרים ואיכות ההרכבה של הפטיפון הינם שני המשתנים העיקריים העושים את את ההבדל בין סוגי הפטיפונים מומלצים יותר לפחות, בכל הקשור לאיכות צליל וקבוצות מחיר.

כדי לעמוד על ההבדלים ולעזור לכם לבחור את הפטיפון המושלם, נחלק את סוגי הפטיפונים לפי חומרים ביחס קבוצת מחיר:

פטיפון מומלץ עד 1000 ש”ח – דגמים בסיסיים וטובים

• זרוע הפטיפון והמשטח עשויים מאלומיניום.
• מספר חלקים עשויים מפלסטיק.
• עצירה וכיבוי אוטומטי (המנגנון החשמלי עלול ליצור לעיתים רחוקות הפרעה באיכות הצליל בזמן האזנה).
• ראש ומחט באיכות סבירה מאד בדרך כלל Moving Magnets.
• קדם-מגבר מובנה. מבטיח שאפשר יהיה לחבר את הפטיפון ישירות למגבר ללא צורך בקדם-מגבר חיצוני.

פטיפון מומלץ בין 1,000 ל-2,000 ש”ח – מתחילים לשמוע הבדלים

• זרוע עשויה סיבי פחמן.
• משטח עשוי פלדה או חומר אקרילי.
• הפעלה ועצירה ידנית או עצירה אוטומטית בלבד. יהיו דגמים שהזזת הזרוע מבסיסה תפעיל את הפטיפון והמחט תונח במדויק על תחילת התקליט.
• ראש ומחט באיכות בינונית.
• בסיס הפטיפון יהיה כבד יותר מבסיסי הפלסטיק של הדגמים הזולים.
• אין קדם-מגבר מובנה, במידה וקיים – קרוב לוודאי שיהיה באיכות גבוהה יותר ממקביליו בקבוצת המחיר הבסיסית.

פטיפון מומלץ 2,000 ש”ח ומעלה – תקציבי אודיופילים

• בדרך כלל יהיו עשויים מחומרים איכותיים במיוחד, לא תמיד “מסורתיים”, ויציגו תפיסות שונות בהשמעת פטיפון מרמת המחט, חומרי החיווט ועד הבסיס.
• ראש ומחט באיכות גבוהה מאוד.
• איכות בנייה ברמה גבוהה מאוד. לעיתים הרכבה בעבודת יד.
• אין קדם-מגבר מובנה.

מילים אחרונות

לאחר בחירת הפטיפון, נבחר האם להאזין לתקליטים שלנו דרך המחשב או דרך מגבר סטריאו עם קדם מגבר מובנה איכותי ובורג בגוף, סמוך לכניסות ה–Phono. כבל ייעודי שיוצא מהפטיפון בעזרת בורג כזה משמש להארקה של מתח חשמלי אלקטרוסטטי הנובע ממגע ישיר בין מחט הפטיפון לתקליט ותורם לקבלת צליל מפורט ונקי. קניית מגבר סטריאו לפטיפון טומנת בחובה מסע נוסף, מעניין ומהנה – החיפוש אחר הרמקול המתאים ביותר. בהצלחה!

לתגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *