איך לבנות מחשב לאולפן הקלטות 2021

מחשב לאולפן הקלטות

בבחירת מפרט למחשב לאולפן ביתי או מקצועי, חשוב מאוד להתייחס למטרות שלנו והעומס הצפוי לו. ככל שהפרויקטים שאנו עובדים עליהם כבדים יותר, כלומר עם הרבה ערוצים או פלאגינים כבדים, המחשב צריך יותר כוח עיבוד על מנת להפעילם בצורה חלקה. אנו מכוונים להרכבת מחשב שיתאים לצרכינו ויפעל בצורה חלקה מצד אחד, אך מצד שני לא נרצה להוציא פי 2 במחיר על מפרט שאנחנו לא באמת נצטרך. מלבד זאת ישנה גם אחריות מסוימת עלינו המשתמשים, לשימוש במשאבים אלו בצורה מסודרת כך שניצול המשאבים יהיה טוב ככל הניתן. ישנם לא מעט רכיבים במחשב וכולם צריכים להתאים זה לזה ולעבוד ביחד:


המעבד – CPU

המעבד זה אחד הרכיבים החשובים ביותר במפרט, ולכן נתחיל איתו. ישנם 2 נתונים עיקריים בהם נרצה להסתכל – מהירות השעון אשר קובעת את המהירות בה המעבד יבצע משימות, ומספר הליבות, שקובעת כמה משימות יוכל המחשב לבצע במקביל. במידה וזה המחשב האולפני הראשון שלכם ואתם לא יודעים על רמת העומס בה תשתמשו, אנו ממליצים למשתמשים מתחילים לבחור מעבד עם מהירות עיבוד של לא פחות מ-2.7GHz ועם 4 ליבות לפחות. במידה ואתם משדרגים מחשב קיים וכבר יש לכם כבר אינדיקציה על שימוש ה-CPU שלכם, מומלץ מאוד להסתכל באתרי Benchmark יעודיים כמו UserBenchmarks.com ולהשוות בין כוח העיבוד של המעבד הקיים שלכם למעבד אותו אתם רוצים לקנות. כך תוכלו לקבל אינדיקציה מציאותית על יעילות השדרוג אשר מבוססת על בדיקות שנעשו על ידי משתמשים אמיתיים ולא על ידי חברות הייצור.

ישנם הרבה מעבדים בשוק כיום שמשתמשים באופציה בשם Hyper Threading, אשר מכפילה את כמות הליבות בצורה מלאכותית ונותנת אפשרות לעבוד כאילו היינו עם 12 ליבות במעבד של 6 למשל. חשוב לדעת שלצערנו תוכנות DAW רבות כמו Pro Tools ו-Cubase לא תומכות באופציה זו ואין להתחשב בה בבחירת המעבד.

דבר נוסף בו נרצה להתחשב בבחירת מעבד הוא כרטיס המסך. מעבדים רבים מגיעים עם יכולות עיבוד גרפי בסיסיות, שלרוב יספיקו למחשבי אודיו בלי בעיות. מסיבה זו, אם נבחר לא לקנות כרטיס מסך נפרד – חשוב לבדוק שבמעבד ישנן יכולות עיבוד גרפיות מובנות.


לוח האם 

לוח האם הוא הגורם המקשר בין כל רכיבי המחשב, ובו נמצאים גם כל הכניסות והיציאות. ככל שלוח האם שלכם יהיה איכותי יותר תקבלו יציבות גדולה יותר, חיבוריות ורסטילית יותר ואריכות שנים. חשוב מאוד לקנות לוח אם איכותי עם כל החיבוריות הדרושה לנו ותמיכה ברכיבים איכותיים. דברים עיקריים לבדיקה הם:

  • שקע החיבור ל-CPU (באנגלית – Socket) כמובן חייב להיות תואם ל-CPU שבחרתם. שימו לב שלמעבדים מחברת Intel ולמעבדים מחברת AMD (שתי החברות העיקריות בשוק) ישנם שקעי Socket אחרים לחלוטין.
  • ערכת השבבים (Chipet) – גם חייבת להיות תואמת ל-CPU וכמו כן תקבע את יכולות החיבוריות של המערכת, למשל מה מספר הפורטים ל-USB שהלוח אם יוכל לעבוד איתו. 
  • תאימות זיכרון ה-RAM – נרחיב על זיכרון זה בהמשך, אך באופן כללי זיכרו לבדוק שהזיכרונות בהם בחרתם תואמים ליכולות לוח האם.
  • מספר חיבורי SATA או M.2 – בעזרת חיבורים אלה ניתן לחבר כונני זיכרון קשיחים, ורצוי לבדוק שלוח האם מציע מספיק חיבורים בהתאם לכמות הכוננים שנרצה לחבר.
  • חיבוריות כללית – בדקו טוב שישנה חיבוריות המתאימה לצרכים הספציפיים שלכם, בין אם זה מספיק שקעי USB, שקע ThunderBolt או אפשרות להתקין אחד, חיבוריות למסכים במידה ואתם לא מתכננים לרכוש כרטיס מסך נוסף וכו’.

זכרונות RAM

RAM הוא זיכרון העבודה של המחשב, והוא אחד הדברים החשובים ביותר לקניה. למחשב ישנם 2 סוגי זיכרון עיקריים אשר עובדים בצורה דומה לזיכרון טווח קצר וטווח ארוך. זיכרון ה-RAM הוא זיכרון הטווח קצר ולא ניתן לשמור עליו מידע. הגישה אליו מהירה במיוחד, אך ברגע שתכבו את המחשב כל מה שהיה על זיכרון ה-RAM ימחק והוא יתאפס. זהו הזיכרון בו המחשב משתמש על מנת לאכסן את כל מה שדורש גישה מיידית ומהירה במיוחד, כמו התוכנות בהם אתם משתמשים באותו הרגע. לעומת זאת זיכרון הטווח ארוך הוא בעצם הכוננים הקשיחים עליהם מאכסנים את המידע שלא דורש גישה מהירה ותמידית כמו קבצים שלא נמצאים בשימוש, התקנות של תוכנות וכו’.

מחשבי אודיו זקוקים ל-RAM יחסית גבוה, מכיוון במרבית המקרים גם קבצי ה-Audio בפרויקט עליו אתם עובדים יאוכסנו בזיכרון ה-RAM על מנת לאפשר ל-DAW גישה מהירה במיוחד. בנוסף, פלאגינים רבים דורשים זיכרון RAM רב, וככל שהפרויקט שלנו יותר כבד גם מבחינת משקל הקבצים וגם מבחינת כמות וסוג הפלאגינים, נרצה זיכרון RAM יותר גדול ומהיר. אז כמה RAM אנחנו צריכים? ובכן, אנחנו ממליצים על לא פחות מ-8 ג’יגה של זיכרון RAM, כאשר 16 ג’יגה זה המומלץ ביותר ויסחוב גם פרויקטים יחסית כבדים. לאנשים המשתמשים בספריות סמפלים גדולות או בפלגאינים כבדים, 32 ג’יגה של RAM אמורים להספיק בלי הרבה בעיות בעבודה נכונה. לחלוקת משאבים נכונה ויעילה, עדיף תמיד להשתמש ב-2 זכרונות קטנים יותר מאשר ב-1 גדול. כלומר, אם נרצה 16 ג’יגה של RAM, עדיף לקנות 2 זכרונות של 8 ג’יגה מאשר אחד של 16.

מבחינת תאימות, יש לבדוק את סוג הזיכרון כאשר הסטנדרטי כיום הוא DDR4 ורוב לוחות האם יתמכו בו, וכמו כן יש לבדוק שלוח האם תומך במהירות הזיכרון שבחרנו. מהירות הזיכרון נמדדת במגה הרץ, וקובעת את המהירות בה אינפורמציה תעבור מהזכרונות למעבד וחוזר חלילה. כמובן שמהירות גבוהה יותר עדיפה, ואנו ממליצים על מהירות מינימלית של 2400MHz.


דיסק קשיח 

על הדיסק הקשיח אנחנו מאכסנים את כל האינפורמציה שלנו. כל הפרויקטים, כל הקבצים, כל התוכנות אותם אנחנו מתקינים וכו’. ישנם 2 סוגי דיסקים קשיחים עיקריים בשוק כיום – HDD ו-SSD. המהיר והיעיל ביותר הוא SSD, שבהתאם גם יקר מ-HDD. ניתן לשלב בין 2 הסוגים ולקנות כונן SSD קטן יחסית למערכת ההפעלה וכונני HDD לאכסון פרויקטים. ההמלצה שלנו היא לקנות כונן SSD בנפח של 500 ג’יגה לפחות, כך שיספיק לאכסון של מערכת ההפעלה, תוכנת ה-DAW בה אתם משתמשים, ואת הפרויקטים אשר נמצאים בשימוש תדיר. את יתר הפרויקטים, אליהם לא זקוקים לגישה מהירה במיוחד אפשר לאכסן על כונני HDD ללא חשש, אבל נרצה לוודא שהם עובדים במהירות של 7200 RPM לפחות. עוד דבר להתחשב בו הוא רעש העבודה, כשכונני HDD עובדים עם חלקים נעים ולכן רועשים בהרבה מכונני SSD. עם כונן HDD אחד או שניים לא בטוח שבכלל תשימו לב, אך כאשר מדברים על 3 ומעלה רוב הסיכויים שהרעש כבר יהיה ניכר. 

מבחינת תאימות, יש לבדוק שישנם מספיק כניסות SATA בלוח האם לחיבור מספר הכוננים שנרצה, ועדיף להשאיר אחד או שניים ריקים על מנת להשאיר אפשרות להרחבה. כמו כן ישנם כונני SSD שמתחברים בחיבור אשר נקרא M.2 שהוא חיבור ישיר ללוח האם, ומהיר בהרבה מחיבור ה-SATA אך לא באמת נחוץ לעבודות אודיו וכונן SSD בחיבור SATA יהיה יותר ממספיק.


כרטיס מסך

בכנות, כרטיס מסך לא באמת נחוץ לעבודות סאונד והפקה ובאם יש למעבד יכולות עיבוד גרפיות לרוב הוא יספיק ללא בעיות. ההמלצה שלנו היא להשתמש המעבד בתור כרטיס המסך, אלא אם זה מחשב שמיועד גם לעבודות וידאו או משחקים, אז יהיה נחוץ כרטיס מסך עוצמתי יחסית. במידה ובחרתם מעבד ללא יכולות גרפיות, כמעט כל כרטיס מסך פשוט יעשה עבודה טובה מספיק.


מארז

בבחירת המארז למחשב אולפן, הדבר הראשון שאנו צריכים לבדוק הוא גודל לוח האם. ישנם מספר גדלים ללוחות אם, כאשר הסטנדרטיים הם Mini-ITX, Micro-ATX ו-ATX. בדרך כלל לוחות אם שמספקים חיבוריות נרחבת מספיק למחשב אודיו עוצמתי יהיו בגודל ATX, וחשוב לבחור מארז גדול מספיק לאיכסונם וחיבורם בקלות. כמו כן נרצה לוודא שישנם מספיק מקומות לחיבור דיסקים קשיחים, ומספיק מקום להתקנת מערכת הקירור שבחרנו (פירוט בהמשך). עוד דבר חשוב הוא רעש העבודה – כמובן שאנחנו רוצים מחשב כמה שיותר שקט, ולמארז ישנו תפקיד משמעותי. בבחירת מארז נחפש מארז סגור (ללא חלונות שקופים מפרספקס), עם עדיפות למארז שממותג כמארז שקט. תמיד תיקחו זאת בעירבון מוגבל, ואנו ממליצים לחפש ביקורות משתמשים למארז הספיציפי שבחרתם ולוודא שהוא אכן יחסית שקט.


מערכת הקירור

מערכת הקירור היא הדבר הכי מרעיש בכל המחשב. מאווררים רבים אומנם ישאירו את הרכיבים שלכם בטמפרטורה טובה גם בעבודה מאומצת, אך עלולים להרעיש מאוד. בכל מערכת מחשוב ישנם בדרך כלל מספר מאווררים, כאשר אחד יושב ישירות על ה-CPU, ועוד 2-3 מאווררים יושבים בתוך המארז, חלקם מוציאים מהמארז אוויר חם וחלקם מכניסים למארז אוויר קר. לבדיקתנו, העדיפות היא למאווררים גדולים יותר, אשר יכולים לעבוד במהירות נמוכה יותר ולהשיג קירור אפקטיבי ברעש מינימלי. חשוב מאוד להשקיע בקירור המעבד, שכן בעבודה ממושכת רכיב זה יכול להתחמם לטמפרטורות הרסניות. ניתן לרכוש מעבד עם מאוורר יעודי של היצרן, אך בדר”כ מאוורר בסיסי זה רועש מאוד ונרצה להחליפו. באם תרצו מחשב שקט לחלוטין, ניתן להשיג זאת רק באמצעות קירור נוזלי. מערכות קירור נוזלי יקרות יותר ומסובכות בהרבה להתקנה מאשר מאווררים, ואנו ממליצים עליהן רק למי שמבין מאוד במחשבים והרכבתם או לחילופין למי שפונה לחברה חיצונית להרכבת המחשב במקום להרכיב בעצמו. מניסיוננו ניתן להגיע למערכת שקטה מאוד (אך לא לחלוטין) בבחירת מאווררים יחסית גדולים שתוכננו מראש לפעולה שקטה ולא חייבים ישר לרוץ למערכות קירור נוזלי.


ספק כוח

זהו חלק חשוב מאוד בבניית מחשב, ונרצה לוודא שלרכיבים שבחרנו יש מספיק כוח בכדי לעבוד ללא הפרעה. למזלנו ישנם לא מעט כלים באינטרנט לבדיקת נושא זה, ובחיפוש פשוט בגוגל של “PSU Calculator” נמצא בקלות כלי אליו ניתן להזין את מפרט המחשב שלנו ולקבל את פרטי צריכת הכוח. את צריכת הכוח הזו נגדיל ב-20% וזהו ההספק שאנו צריכים מספק הכוח שלנו. חשוב לבחור בספק כוח איכותי שמיועד לעבודה שקטה, שכן המאווררים בספקי כוח נוטים להרעיש מאוד. 

לתגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *